Tradycyjna  austriacka kuchnia jest wyjątkowo zróżnicowana i czerpie jednocześnie z  wielu kulinarnych tradycji, gdyż wspaniałe przepisy są przekazywane z  pokolenia na pokolenie.
Z  różnych zakątków przywędrowały takie specjały jak: czeskie knedle ze  śliwkami, węgierski gulasz z papryką, bałkańska ostra papryka duszona  czy włoskie dania na bazie makaronu. Wiele kontrowersji związanych z  pochodzeniem kręci się wokół znanego na całym świecie sznycla  wiedeńskiego – Wienerschnitzel – panierowanego w bułce mięsa  cielęcego. Pomysł prawdopodobnie pochodzi z czasów jednego z powstań  włoskich, trafił do kucharzy z cesarskiego dworu w wielkiej tajemnicy i  od tamtej pory panierka w bułce tartej na cielęcinie, wieprzowinie,  kurczaku czy rybie uchodzi za dodatek typowo austriacki.
Austrią  targały liczne wojny, w trakcie których nie było co jeść, a na stół  cesarski trafiały smakołyki dające się „złapać”. Z tego okresu pochodzi  smakowicie przyrządzany tyrolski orzeł z knedlikami, pieczona wiewiórka z  sałatką czy jeż w kwaśnym sosie z kluseczkami.
Specjalności  austriackiej kuchni, oferowane od Jeziora Bodeńskiego po Jezioro  Nezyderskie, zachwycą z pewnością niejednego kosmopolitycznego turystę  przybywającego w te strony. Fruhstuck – czyli śniadanie składa  się przeważnie z kubka herbaty lub kawy i bułek, do tego masło, dżem i  rodzaj jakiegoś pasztetu. Od standardu hotelu zależy ilość i wybór  podawanych wędlin, serów, gotowanych jaj, musli i owoców. Lancz zwany Mittagessen uchodzi wśród Austriaków za główny posiłek i właśnie o tej porze serwowane są stałe zestawy, natomiast tzw. Tagesmenu przeznaczone jest na cały dzień. Popołudniowa pora, kiedy jest większy wybór dań to Abendessen, z kolei wieczory określane są mianem kolacji – Nachtmahl. O każdej porze można w razie głodu spałaszować kawał obfitego deseru w postaci austriackiego tortu czy ciasta zwanego Kuchen z solidną porcją bitej śmietany.
Dużą popularności wśród zabieganych Austriaków cieszą się stragany z kiełbaskami – Wurstelstande – serwujące popularne frankfurterki, smażone Bratwurst i Currywurst, mocno przyprawione kiełbasy Debreziner, a także kebaby i pizzę.
Austriackimi  specjałami bez których nie można się obejść zwiedzając ten piękny kraj  są gulasz grzybowy i duszona kapusta oraz pulardy i wieprzowina w każdej  postaci. W rejonach naddunajskich najlepiej rozglądnąć się za świeżymi  rybami. Najsmaczniejszy jest usmażony na maśle, przyprawiony sokiem z  cytryny pstrąg a la meuniere.
Potrawy, na które warto zwrócić uwagę to:
Eierspeise – gęsta jajecznica podawana na małej patelence,
Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami oraz jajkami na twardo,
Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina i nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami,
Rindsgulasch – ostry gulasz wołowy przejęty z kuchni węgierskiej,
 Tresc opisow dostarczana  przez merlinx. Gefullte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn,
Erdapfelgulasch – sałatka ziemniaczana z parówkami podawana na ciepło,
Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków,
Tafelspitz –  płaty soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawanej z sosami:  chrzanowo-jabłkowym, tatarskim, pomidorowym oraz z podsmażanymi, tartymi  ziemniakami,
Gefullte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną, polana sosem pomidorowym.
Podróżując po Austrii można natknąć się na liczne kawiarnie – Kaffeehauser. W terenach górskich są to Almhutten – małe, zadbane restauracje, zwane potocznie „almami”, a na obszarach uprawy winorośli Heurigen.  W kawiarniach można poczytać prasę, porozmawiać z przyjaciółmi lub też  zjeść smaczne śniadanie czy lekki posiłek. Od tych sympatycznych miejsc  różnią się za to Konditorei – typowe cukiernie i ciastkarnie, w których pod ladami kryją się smakowite wyroby.
Kultura  picia kawy nigdzie nie jest tak adorowana jak w Austrii. Kawiarnie są  swoistymi świątyniami kawowymi, w których bardzo miło i przyjemnie można  spędzić czas. Wizyty w Kaffehausach uświetniają aromatyczne kawy podawane na różne sposoby.
Stuben to  tradycyjne gospody miejskie, których podstawą jest lokalna kuchnia z  elegancko podawanym piwem i winem, gdzie przy stołach rozstawianych w  cieniu drzew gromadzą się piwosze. Typowe lokale mające zakorzenienie w  kulturze niemieckiej zwane są Biergarten i Bierhalle, natomiast do najpopularniejszych marek piwa należą salzburski Stiegl, Mullnerbrau i wysokokaloryczny Weizbier.
Większość  dań podawana jest z określonymi napojami. W Arlbergu na przykład można  po posiłku dostać mieszankę wódek, wina i odrobiny herbaty. Jeżeli ta  porcja nie zwali kogoś z nóg, może z powodzeniem sięgnąć po  przypominające włoską grappę mocne, klarowne sznapsy. Do obiadów podaje  się także sok ze świeżo wyciśniętych winogron, chociaż nie wszyscy mogą  na niego zasłużyć. Praca przy obrabianiu tego owocu w winnicach jest  wyjątkowo ciężka, aczkolwiek rezultat w postaci młodego wina – Heurige oraz  cierpkiego i częściowo sfermentowanego Sturm jest nad wyraz zachęcający  do wysiłku. Nic się w przyrodzie nie marnuje, a w specjalnych  winiarniach Heurigen można nawet skosztować winogronowego moszczu  nazwanego Mostem. Wina najlepiej smakują w chłodnych piwnicach  przesiąkniętych zapachem drewnianych beczek i fermentujących winogron, z  romantycznym światłem świec, majaczącym pod kamiennymi sklepieniami.
Sympatycy  mocniejszych trunków muszą koniecznie spróbować wódkę ziołową Enzian –  znaną w całych Aplach, produkowaną z korzeni goryczki z dodatkiem ziół. W  Austrii można spotkać także Rum Inlander – trunek o ciemno złocistym  kolorze długo leżakujący w beczkach, który po dodatkowym zaprawieniu  ciemnym syropem cukrowym uzyskuje kolor ciemnobrązowy.
Karyntia to region, w którym króluje dziczyzna we wszystkich możliwych postaciach. Często do podkreślenia smaku to wyśmienite mięso przyrządza się w czerwonym winie. Jadłospisy restauracji sąsiadujących z jeziorami obfitują w ryby oraz mleko i sery. Turyści odwiedzający ten region zajadają się Kasnudeln – pierogami z twarogiem i liśćmi mięty podawanymi z masłem i skwarkami. Można też trafić na odmianę pierogów podawaną z suszonym śliwkami i gruszkami. Z serowym farszem przyrządza się także Schlickkrapferl – pierożki podobne do włoskiego ravioli i tyrolskich Schlutzkrapfen. Niezwykle smaczna jest suszona szynka Speck oraz kawior z doliny Moll wytwarzany z ikry pstrągów. W potrawach Karyntii można wyczuć także silne wpływy kulinarne pochodzące z Włoch i Słowenii objawiające się przez stosowanie warzyw i aromatycznych ziół, podawanych często w towarzystwie wspaniałych serów powstających w dolinie Gail, z najbardziej znanym Gailtaler Almkase występującym w wielu różnorodnych odmianach smakowych.